top of page
ATELJEHUS.jpg

ATELJÉHUS PUKEBERG

Pukebergsområdet och Ateljéhus Pukeberg 

Ateljéhus Pukeberg ligger mitt bland tegelbyggnaderna runt det gamla glasbruket i Pukeberg som en del av ett kulturcentrum i Nybro. Ateljéhuset erbjuder konstnärer, konsthantverkare och formgivare möjlighet att hyra ateljé och att arbeta i välutrustade kollektiva verkstäder i Pukeberg, Nybro.

Här finns 7 ateljéer att hyra för yrkesverksamma konstnärer och gemensamma utrymmen och verkstäder. Dessutom får även yrkesverksamma utan ateljé hyra in sig i verkstäderna och bli medlem i föreningen. En del av dessa medlemmar har då antingen sin egna ateljé i Pukebergsområdet eller i närområdet i Nybro kommun. 

 

I Pukebergsområdet finns många företag och föreningar med inriktning på kultur såsom Pukebergs glasbruk, Riksglasskolan, Linnéuniversitetet, Designarkivet, Zero, Kalmar läns hemslöjdsförening, Nybro konstförening och Restaurang Hos oss. I anslutning till området finns även skog och natur och inte långt därifrån Svartbäcksmåla naturreservat med vandringsleder och skidspår.

IMG_9798.jpg

Ateljéhus Pukeberg är en idéel konstförening med ett 40 tal medlemmar konstutövare. 

IMG_8337 (2)_edited.jpg

KERAMIKVERKSTADEN / KERAMIKUGNAR I keramikverkstaden finns, arbetsbord, 4 st drejbord, kavelbord m.m för arbete i lera. Ugnsrummet har 2 st toppmatade keramikugnar. Utrustning för rakubränning samt vedeldsugn ute på området för bränning. I keramikverkstaden kan den som har nivå och kompetens för keramik arbeta med egna projekt. Eget material medtages för utförande av projekt Keramikansvarig : Agnes Marin

IMG_5848.jpg

FOTODUKAR & FOTOUTRUSTNING Fotodukar monterade i tak att rulla ner för fotografering av arbeten. Fotoskärmar i färg, vit, grå, svart. Green-screen finns även att tillgå och montera. Fotoutrustning såsom lampor, blixtutlösare m.m. finns att tillgå för den med kompetens inom foto. Medlemmar är fria att nyttja/boka salen för projekt och arbeten utöver kursverksamhetens tider.

IMG_7171.jpg

STORA ATELJÉ SALEN Stora salen öppet utrymme för medlemmar att arbeta och samlas i. I stora salen finns stafflier för måleri att nyttja. Eget måleri material medtages. Medlemmar är fria att nyttja/boka salen för projekt och arbeten utöver kursverksamhetens tider.

IMG_1288.jpg

RAKU BRÄNNING & VED UGNS BRÄNNING AV KERAMIK Ateljéhus Pukeberg har utrustning för rakubränning samt vedeldsugn ute på området för bränning. Bränningar som oftast utförs av flera ur keramikgruppen. Kontakt keramikansvarige Agnes Marin & Keramikgruppen.

IMG_8458.jpg

SCREEN-TRYCK VERKSTAD I källarutrymmet finns screen-tryck verkstaden. Här kan arbeten inom screen-tryck och andra tryck tekniker arbetas med. Egen kunskap och kompetens är krav för nyttjande av verkstaden. Eget material medtages för utförande av sina projekt. Ateljéhuset har avtal med Papyrus, och därmed tillgång till papper av hög kvalite att tillgå för låga kostnader erlagda till föreningens konto. Ansvarig screen-trycksverkstad : Kristina Hrafnhildur Plasgård

IMG_5201.jpg

KRAFTVERKET Kraftverket var Pukebergs hjärta under dess tid som glasbruk. Ångmaskinen stod i Kraftverket drev förr maskinerier i produktion. Idag nyttjas del av Kraftverket för utställande vid event.

IMG_9798.jpg

Ateljéhus Pukeberg är en idéel konstförening med ett 40 tal medlemmar konstutövare. 

STYRELSEN

ORDFÖRANDE - ALEXANDER ARONSSON

Kontakt. ateljehuspukeberg@gmail.com 

KASSÖR - YOSHIKO TOYODA

SEKRETERARE - ANNA-LISA FRANSSON

bottom of page